İhap Hulusi Görey ve İletişim Devrimi
Tarih: 31 Ekim 2019

İhap Hulusi Görey ve İletişim Devrimi

Harf Devrimi’nin 1 Kasım 1928’de kabulü dolayısıyla, Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim ile Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümünce reklamcı-yazar Ender Merter’in iş birliğiyle  “İhap Hulusi Görey ve İletişim Devrimi” başlıklı sergi ve seminer gerçekleştirildi

Sergide, Türk grafik sanatının kurucusu olarak nitelenen ve yaptığı çalışmalar ile Türk reklamcılığının ilk isimlerinden biri olan İhap Hulusi Görey’in 30’u aşkın eseri sanatseverlerle buluştu.

Ender Merter’in 31 Ekim 2019 Perşembe günü, saat 12.00’da Beykent Üniversitesi Ayazağa Yerleşkesi Fuaye Alanındaki açılış konuşması ile ziyarete açılan serginin yanı sıra; sabah ve öğleden sonra iki oturum gerçekleştirildi.

Sektörün tanınmış isimleri ve alanında uzman akademisyenlerin bir arada olduğu oturumların ilkinde İlancılık Reklam Ajansı Eş Başkanı Ender Merter, Mimar Sinan Üniversitesinden Prof. Mehmet Sinan Niyazioğlu, Dokuz Eylül Üniversitesinden Öğr. Gör. Ömer Durmaz “Türk Grafik Tarihi ve İhap Hulusi Görey”; “Cumhuriyet, Reklam ve Harf Devrimi” başlıklı ikinci oturumda ise, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal, Adnan Menderes Üniversitesinden Doç. Dr. İçten Duygu Çallı ve İlancılık Reklam Ajansı Başkanı Yakup Barouh sunumlarını dinleyicilere aktardı.

Seminer ve sergi ile ilgili olarak İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oğuz Makal şu açıklamayı yaptı:

“Yönünü çağdaş uygarlığa çeviren genç cumhuriyetin amaçladığı devrimlerin hayata geçmesinde en büyük rolü yazı ve dil devrimi, Türk alfabesinin kabul edilmesi kabulü sağladı. Dilde Türkçe'ye dönüşü, Türk dilini geliştirmeye, öz benliğine kavuşturmaya yönelik bu atılım  için M. K. Atatürk’ün 1 Kasım 1928'de TBMM'yi açarken söylediği gibi Türk harflerinin kesinlik ve yasallık kazanması, Türkiye’nin yükselme uğraşında da başlı başına bir geçit olmuştur. Türk afiş sanatının abidesi olarak da anılan Görey’in ilk alfabeyi resimlemesi nedeniyle hem bu değerli iletişimciyi, hem de Cumhuriyetin bu önemli devrimini bir kez daha hatırlatmak için Görey’in çalışmalarını kapsayan bir sergiyi de aynı gün açıyoruz. Ve önemli bir semineri de gerçekleştiriyoruz.”