İletişim

 

Haberler

İstanbul Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi Context’in İkinci Sayısı ile Cumhuriyet’in Modernleşme ve Kurumsallaşma Hikâyesini Keşif

Kas 2, 2023, 14:19 ÖS by Nazlıcan Kalafat
İstanbul Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi çatısı altında faaliyet göstermekte olan Newslab içerik üretim laboratuvarının uygulama alanlarından biri olan Context Dergi, ikinci sayısını Cumhuriyetimizin 100. yılını tamamlamasının onuruna ayırdı.

Hem basılı hem çevrimiçi ortamda okuyucularla buluşan Context Dergi’nin ikinci sayısında, kısa sürede büyük başarılar elde eden genç Türkiye Cumhuriyeti’nin beraberinde gelişen toplumsal dönüşümler ve anlatılara iletişim bilimleri perspektifinden odaklanıldı. Bu çerçevede, Cumhuriyet’in modernleşme, kurumsallaşma çabaları hem önemli kurumlar hem de kültür ve sanat sahasındaki gelişmeler etrafında incelenerek kapsamlı bir bakış açısıyla sunuldu.

İstanbul Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin ve öğretim elemanlarının kolektif çabasının ürünü olan bu sayıda, Atatürk’ün Nutuk konuşması ve Türk bağımsızlık mücadelesindeki öneminin izi sürülmüş; imaj ve uluslaşma çabalarını anlamak üzere Cumhuriyet dönemindeki üniversite reformları, modernleşme sürecindeki hummalı tanıtım çabaları, Anadolu Ajansı, Ankara Radyosu gibi kurumların işlevleri incelenmiştir. Yanı sıra yazılarda, Köy Enstitüleri’nin eğitimdeki devrimci yaklaşımına, Cumhuriyet döneminde kadınların toplumsal ve siyasi haklarının genişlemesine ve kararlı çabalarına yer verilmiştir. Cumhuriyet’in modern kurumsallaşma hikâyesinin kültürel basamaklarına değinmek üzere ise döneme ait sinema anlayışı, Muhsin Ertuğrul’un katkıları ve Türk tiyatrosunun önemli figürlerinden Afife Jale’nin sahne kariyeri değerlendirilmiştir. İlk Türkçe gazeteden günümüze uzanan farklı gazetelerden yaşam, siyaset, spor, magazin ve kültür sanatla ilgili haber kupürlerine yer veren Geçmiş Gazete projesinin yaratıcısı Mustafa Can ise Context’in ikinci sayısının röportaj konuğu olarak okuyucuları ilgi çekici bir bellek keşfine davet etmiştir. Context Dergi’nin Cumhuriyet döneminde toplumun her kademesinde etki uyandıran modern kurumsallaşma, imaj çalışmaları ve uluslaşma çabalarını detaylı bir şekilde ele aldığı yeni sayısına Ayazağa Yerleşkesi, Newslab biriminden ve çevrimiçi olarak ulaşılabilmektedir.

NewsLab Hakkında

İstanbul Beykent Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde kurulan Newslab, öğrencilerin yazılı, görsel ve işitsel nitelikte farklı sahaları deneyimlediği bir içerik üretim laboratuvarıdır. Üretim sürecinde oluşturulan içeriklerin özgün ve hikâye bakımından geniş bir çerçeve

çizmesinin amaçlandığı laboratuvarın uygulama alanlarından biri, altı aylık süreli yayın olan Context Dergi’dir.

Newslab Instagram: https://instagram.com/beykentnewslab
Newslab Youtube: https://www.youtube.com/@beykentnewslab
Context Dergi Instagram: https://www.instagram.com/context.mag
Context Dergi Youtube: https://www.youtube.com/@ContextMag